Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Wanneer u een uitvaartverzekering wil afsluiten zult u moeten besluiten voor welke soort uitvaartverzekering u kies. We kennen in Nederland verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Denk hierbij aan een kapitaalverzekering, een natura verzekering, natura sommenverzekering of een combinatieverzekering. Wat de beste keuze is voor u hangt vooral af van uw persoonlijke wensen.

Kapitaalverzekering

Wanneer u ervoor kiest om een kapitaalverzekering af te sluiten wordt vooraf een bedrag bepaald dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Voordeel van een kapitaalverzekering is dat u meer vrijheid heeft bij de invulling van de begrafenis of crematie van uw dierbare. U wordt niet beperkt door een bepaald vastgesteld pakket en bent vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen. Nadeel van een kapitaalverzekering kan zijn dat u het bedrag dat verzekerd wordt moet aangeven bij de belastingaangifte. De kapitaalverzekering is niet aftrekbaar maar heeft wel een bepaalde vrijstelling. Stel dat een kapitaalverzekering is afgesloten voor een bedrag van 6000 euro en er geldt een vrijstelling vanaf 6500 euro dan hoeft het bedrag niet te worden aangegeven.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is één van de meest afgesloten uitvaartverzekeringen in Nederland. U betaald hiervoor maandelijks verzekeringspremie maar in plaats van een bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden zorgt een naturaverzekering dat alle benodigde diensten zoals rouwkaarten, vervoer of catering. Voordeel is dat de nabestaanden daardoor nog maar weinig zelf hoeven te regelen. Een rouwperiode is al zwaar genoeg voor nabestaanden. Nadeel van een naturaverzekering is dat u relatief weinig vrijheid heeft bij de invulling van de uitvaart. Vaak zijn hiervoor vastgestelde pakketten. Wanneer u specifieke wensen heeft die niet binnen dat pakket vallen moet er worden bijbetaald. Er bestaat veel verschil tussen de diensten die naturaverzekeringen aanbieden.

Natura Sommenverzekering

Net als bij een kapitaalverzekering wordt hier een vast bedrag verzekerd. Waar een kapitaalverzekering meegroeit met inflatie is dat bij een natura sommenverzekering niet het geval. U moet dus zelf in de gaten houden of het verzekerde bedrag nog voldoende is voor de uitvaart. Het geld dat nabestaanden ontvangen uit een natura sommenverzekering mag aan niets anders worden besteed dan aan de uitvaart. Houdt er rekening mee dat u bij deze verzekering alle kosten moet voorschieten en later pas kan declareren.

Geef een reactie