bromfietsverzekering besparen

Je bromfiets verzekeren kan op deze manieren

Wil je graag je bromfiets verzekeren? Dan zal je merken dat er hiervoor een keuze kan worden gemaakt uit verschillende soorten verzekeringen. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat ook voor de bromfiets geldt dat je deze verplicht moet laten verzekeren. Dit moet gebeuren door gebruik te maken van (minstens) de WA-verzekering. Wil jij ook graag een verzekering afsluiten voor jouw bromfiets, maar is het voor jou niet direct duidelijk welke mogelijkheden er allemaal bestaan? Is het bovendien voor jou ook vrij lastig om een keuze te maken tussen de verschillende opties? Neem dan zeker even de onderstaande informatie door.

1.) De WA-verzekering voor bromfietsen

De eerste optie waar je bij een bromfiets verzekeren over beschikt is natuurlijk het afsluiten van de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering is de enige waarvoor een wettelijke verplichting geldt. Dat lijkt in eerste instantie een beetje vervelend, maar eigenlijk levert die wettelijk verplichting alleen maar voordelen op. Ze zorgt er namelijk voor dat elk gemotoriseerd voertuig welke is terug te vinden in het Nederlandse verkeer is verzekerd. Dat geldt dus niet alleen voor auto’s, maar ook voor kleinere voertuigen zoals bromfietsen. 

De WA-verzekering voor bromfietsen afsluiten heeft als gevolg dat je kan rekenen op een aantal interessante voordelen. Het belangrijkste voordeel heeft misschien nog wel te maken met de lage prijs die voor deze verzekering wordt aangerekend. In vergelijking met de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledige cascoverzekering liggen de kosten dan ook aanzienlijk lager. Ben je dus met andere woorden voornamelijk op zoek naar een verzekering die het mogelijk maakt om je bromfiets zo voordelig mogelijk te verzekeren? Dan zal je niet anders kunnen dan vaststellen dat de WA-verzekering wellicht de beste keuze is. 

Is je bromfiets verzekeren met een WA-verzekering voldoende?

De bovenstaande vraag is er natuurlijk één die veel mensen die eigenaar zijn van een bromfiets zich stellen. Deze verzekering kan voldoende zijn wanneer het voor jou uitsluitend van belang is om te voldoen aan de geldende, wettelijke verplichting. Daarnaast kan deze verzekering ook de moeite waard zijn wanneer je beschikt over een bromfiets die slechts een zeer beperkte waarde heeft. Nog een andere situatie waarin je de WA-verzekering kan overwegen is wanneer je eigenlijk slechts zeer sporadisch met je bromfiets rijdt. Ook in dat geval zou dit type verzekering op zich een voldoende keuze kunnen zijn. 

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering voor bromfietsen

Een bromfiets verzekeren kan je ook doen door middel van de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze verzekering bevat in eerste instantie natuurlijk de verplichte WA-dekking. Deze dekking zorgt er zoals eerder vermeld voor dat je altijd kan rekenen op een tussenkomst van je verzekeraar in de schade die je veroorzaakt aan derden met je bromfiets. Bij dit type van verzekering kan je echter nog rekenen op een extra aanvullende dekking ook. Het gaat hierbij om de dekkingen die je terug kan vinden in het onderstaande overzicht. 

  1. Diefstal van de bromfiets die je hebt laten verzekeren; 
  2. Schade aan de bromfiets die het gevolg is van een brand of een storm; 
  3. Schade door een omgevallen boom of een aanrijding met een loslopend dier; 

Verder is het zo dat een WA+ beperkt cascoverzekering in de praktijk ook de schade kan indekken die kan ontstaan aan de accessoires van een bromfiets? Heb jij er dus met andere woorden voor gekozen om een aantal vrij dure accessoires te kopen om je bromfiets mee uit te rusten? Dan zal je kunnen vaststellen dat het ook omwille van die reden de moeite waard kan zijn om ervoor te kiezen om een WA+ beperkt cascoverzekering af te sluiten. Let op, niet alle verzekeraars bieden standaard een dergelijke dekking aan. Je moet hier dus zeker aandachtig voor zijn. 

3.) De WA+ volledige cascoverzekering voor bromfietsen

Last but not least is er nog de allrisk verzekering voor bromfietsen. Deze verzekering wordt in de praktijk ook wel de WA+ volledige cascoverzekering genoemd. Dit is de meest complete verzekering die je voor jouw bromfiets kan afsluiten. Je kan er dan ook op rekenen dat deze alle dekkingen bevat die ook deel uitmaken van de beperktere bromfietsverzekeringen. Deze dekkingen worden bovendien aangevuld met de eigen schade die je veroorzaakt aan de bromfiets. Concreet betekent dit dat je bij op deze manier je bromfiets verzekeren kan rekenen op de hieronder terug te vinden dekkingen:

  1. Zelf veroorzaakte schade aan de bromfiets, bijvoorbeeld tijdens een ongeval; 
  2. Totaal verlies van het voertuig, bijvoorbeeld bij een ongeval; 
  3. Schade die voortvloeit uit diefstal of oplichting of verduistering van de bromfiets; 
  4. Joyriding met de bromfiets die je hebt verzekerd; 

Heb jij een dure bromfiets aangekocht die je graag op de meest optimale wijze zou willen laten verzekeren? Dan kan je bromfiets verzekeren met de allrisk verzekering een aanrader zijn. Je dient er hierbij natuurlijk wel bij stil te staan dat deze verzekering behoorlijk duur is. Maak dus altijd voor jezelf de afweging of de te betalen premie opweegt tegen de dekkingen die je krijgt.

Hoe besparen op je bromfiets verzekeren?

De kostprijs die je moet betalen voor je bromfiets verzekeren is dus uiteraard sterk afhankelijk van het soort verzekering die je gaat afsluiten. De meest voordelige optie is op dit vlak veruit de WA-verzekering. De duurste optie die je wel de meest complete dekkingen oplevert is de WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk. Voor welk type verzekering jij uiteindelijk ook mag kiezen, het kan altijd interessant zijn om te ontdekken hoe je op jouw premie kan besparen. Het realiseren van een dergelijke besparing is mogelijk op de volgende manieren: 

  • Bekijk of er sprake is van een eigen risico en of je deze kan verhogen; 
  • Schrap eventuele dekkingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt; 

Sta je stil bij de hierboven aangegeven bespaartips? Dan zal je meteen kunnen concluderen dat je een behoorlijk financieel voordeel kan behalen op jouw verzekering. Let wel, het is zeker de moeite waard om je bromfietsverzekering op regelmatige basis even te herzien. Op die manier kan je er blijvend zeker van zijn dat je altijd kan genieten van de interessantste voorwaarden. 

Geef een reactie