Geld

Het belang van financiële controle en bedrijfsbeheer

Nieuwe tijden, nieuwe uitdagingen. Een paar jaar geleden was de reactietijd voor sollicitaties in de financiële en analytische branche geen relevant probleem. De markten werkten min of meer voorspelbaar en zonder noemenswaardige schommelingen. In de huidige tijd is de positie van de financial controller en het bedrijfsmanagement essentieel. Vooral in voortdurend ontwikkelende geglobaliseerde bedrijven met zeer competitieve omgeving en lage marges. Dit plaatst de positie van de financial controller zeer dicht bij de “core business” van het bedrijf, waardoor ze kunnen anticiperen op de toekomst op basis van de analyse van vroegere en huidige resultaten vanuit alle zakelijke perspectieven.

Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van en het toezicht op financiële systemen binnen het management, gebaseerd op historische informatie en prognoses met de nadruk op de resultatenrekening. De directe relatie met takken van het bedrijf is een prioriteit om informatiestromen te genereren waarmee er gefunctioneerd kan worden als een eersteklas multinational. Het ontvangen van kwaliteitsinformatie is een integraal onderdeel van de kernactiviteit die het ‘hogere management’ helpt bij het nemen van beslissingen.

De financiële en zakelijke controller valideert en rapporteert niet alleen de financiële resultaten van elk plan aan het management, maar werkt ook mee aan de voorbereiding en meting van jaarbudgetten, analyseert de concurrentie, beoordeelt klantrisico’s, berekent kosten van producten en processen en analyseert de haalbaarheid van onder meer nieuwe groepsinvesteringen. Dit houdt in veel gevallen in dat u naar verschillende fabrieken moet reizen om het werk persoonlijk uit te voeren. De financial controller moet snel anticiperen op mogelijke problemen, behendig zijn in het corrigeren van fouten en kansen benutten. Om dit te bereiken is goed geïnformeerd zijn de sleutel.Zelf interesse om als financial controller of finance manager aan de slag te gaan? Staan biedt, als één van de beste in NL, een volledige CMA training en helpt je bij het vinden van een passende functie.

Geef een reactie