Beleggen in aandelen en obligaties uitgelicht

Het beleggen in aandelen en obligaties zijn twee van de meest populaire beleggingsvormen. Maar wat houden beide beleggingsvormen precies in? In dit artikel ga er dieper op in en vertel ik je over de overeenkomsten, voordelen en nadelen van de verschillende methoden.

Bron: https://www.beursgenoten.nl

In aandelen beleggen

De meest bekende vorm van beleggen is zonder twijfel het beleggen in aandelen. Het beleggen in aandelen is bovendien populairder dan ooit te voren, onder andere door de historisch lage rentestand bij de bank. Maar hoe werken aandelen precies? Als je een aandeel koopt, bezit je in feite een klein stukje van een bedrijf. Stijgt de waarde van het bedrijf? Dan gaat de waarde van je aandeel omhoog. Uiteraard geldt hetzelfde op het moment dat het slechter gaat met het bedrijf in kwestie. Een ander aantrekkelijk voordeel van het beleggen in aandelen is dat je dividend krijgt. Dividend is het rendement dat wordt uitgekeerd door de onderneming waarin je aandelen hebt belegt. De uitkering van dividend vindt doorgaans eens per jaar of eens per kwartaal plaatst.

In obligaties beleggen

Naast het beleggen in aandelen is ook in obligaties beleggen een populaire optie. Met een obligatie leen je als het ware geld aan een land, een overheidsinstelling of een onderneming. De verstrekker van de obligatie kan het door jou beschikbaar gestelde geld gebruiken, bijvoorbeeld om een investering te doen. Een belangrijk verschil tussen een aandeel en een obligatie is het feit dat een obligatie een vaste looptijd heeft die van tevoren is vastgesteld. Deze looptijd ligt vaak tussen de 5 en de 30 jaar. In sommige gevallen wordt de obligatie vervroegd aflosbaar tegen een vooraf bepaalde koers.

Aandelen vs obligaties: wat is de beste investering?

Je vraagt je misschien af wat de beste investering voor jou is: aandelen of obligaties? De waarheid ligt in het midden. Het hangt ervan af wat je doelen zijn en waar je je zelf prettig bij voelt. Wil je liever niet te veel risico lopen en ben je tevreden met een relatief laag rendement? Dan kan investeren in obligaties een goede optie zijn. Vind je het niet erg om wat meer risico te nemen en wil je dit risico lopen in ruil voor een hoger geschat rendement? Dan kan investeren in aandelen de beste optie zijn. In het kader van risicomanagement kan het bovendien slim zijn om te kiezen voor een mix van aandelen en obligaties.

Geef een reactie